973 650 827 | palmerola@autocarspalmerola.com

Com organitzar el transport d’una cursa de muntanya?

Autocar Caminada Carenes, Adons

Per què és important una bona logística del transport?

En una cursa de muntanya o en una caminada de resistència, l’experiència positiva o negativa d’un participant és el conjunt de les diverses operacions i situacions dels dies previs, del dia de la cursa i dels dies posteriors: la informació sobre la cursa, el mètode d’inscripció, la seguretat, els avituallaments, la senyalització… i també el transport. Una mala organització del transport pot provocar que una experiència positiva passi a ser negativa pels corredors o caminadors.

Què haig de fer per organitzar el transport de forma eficient?

En el blog que segueix us aconsellarem sobre els passos a seguir per aconseguir l’èxit logístic del transport de la cursa o caminada.

Organització prèvia al dia de la cursa

1. Contactar amb el teu transportista de confiança o de la zona

La informació necessària en el moment de contactar amb el transportista és:

 • – Lloc o llocs d’origen i de destí
 • Horari de sortida de la cursa prevista (si hi ha més d’un lloc de sortida, horari de cadascun d’ells)
 • Número orientatiu de participants previstos (si hi ha més d’un lloc de sortida, número per cadascun d’ells)

Al tractar-se de curses de muntanya pot donar-se el cas que l’accés als llocs d’origen i destí previstos no siguin accessibles pels autocars més grans. El transportista haurà de validar quina mida d’autocar pot accedir i maniobrar al lloc de sortida o d’arribada. Per aquest motiu, en l’organització de curses de muntanya pot ser més beneficiós contactar amb el transportista de la zona.

L’organització i el transportista hauran de definir conjuntament les rutes que realitzaran els autocars entre els diferents origens dels correcors i els seus destins, és a dir, els llocs d’inici de la cursa.

2. Planificar conjuntament els horaris i llocs de sortida dels autocars

Horari de sortida:

Per tal de fixar l’horari de sortida dels autocars s’ha de tenir en compte:

 • – L’horari d’inici de la cursa
 • – El temps de trajecte de l’autocar des del lloc de sortida fins al lloc d’inici de la cursa
 • – El temps que necessita el participant per recollir el dorsal o fer els tràmits de control que pertoquin per poder iniciar la cursa.
 • – En cas d’un elevat nombre de participants pot ser necessari separar les hores de sortida en 10 o 15 minuts per tal d’agilitzar les operacions tant d’encotxament i desencotxament dels passatgers com dels tràmits a realitzar abans de l’inici de la cursa.

Lloc de sortida:

És important tenir en compte el número d’autocars que serà necessari mobilitzar. Si aquest número és nombrós, s’hauria de buscar un lloc:

 • Ampli que permeti l’estacionament de diversos autocars per desencotxar els passatgers de forma segura.
 • – Que tingui un espai d’aparcament proper per què els participants puguin deixar els seu vehicles particulars.
 • Proper dels hotels o del centre urbà pels corredors que vagin a peu a agafar l’autocar.

3. Planificar conjuntament el lloc d’arribada dels autocars

Lloc d’arribada:

L’inici de les curses de muntanya, com hem comentat anteriorment, es poden situar a llocs on l’accessibilitat amb autocars és dificultosa. Per tant, quan s’esculli caldrà tenir present que:

 • – L’espai sigui suficientment ampli per què els autocars puguin desencontxar de forma segura als participants.
 • – L‘espai disponible permeti maniobrar els autocars per tornar cap als seus llocs d’origen.
 • – La carretera o camí per arribar-hi estigui correctament acondicionada el dia de la cursa

El trebal conjunt de coordinació entre transportista i organització és especialment clau en el cas que l’espai on es situa el lloc d’arribada dels autocars no permeti el desencotxament i la maniobrabilitat simultània de tots els autocars.

4. Assignar número d’autocar i de seient (opcional) als participants

L’organització i el transportista decidiran en quin ordre carregaran els autocars en funció de les places disponibles, del lloc de sortida i d’arribada, de les rutes definides i dels horaris establerts. A cada vehicle se li assignarà un número per identificar-lo. Aquest pot anar acompanyat de la informació que sigui necessària per facilitar que els participants identifiquin l’autocar que els correspon. Per exemple, si l’autocar s’assigna a partir del número de dorsal del corredor, el cartell que portarà cada autocar hauria d’incorporar els dorsals juntament amb el número d’autocar.

Cartell organitzatiu autocar cursa de muntanya

Exemple cartell organitzatiu

Els cartells amb els números els pot aportar l’organitzador o el transportista el dia de la cursa. El més adient és col·locar-los en la part més visible de l’autocar, per exemple, la part davantera o la porta d’accés.

Per tal que l’encotxament dels corredors sigui ràpid, controlat i eficient, cada participant ha de saber en quin dels autocars haurà d’anar. El moment de la inscripció seria l’idoni per otorgar el número d’autocar als participants i informar-los en la confirmació de la inscripció. També es pot informar-los en dies posteriors via e-mail. Seguint el mateix procediment, es podria asignar un número de seient en cas que es cregués necessari.

Organització el dia de la cursa

El transportista i els responsables de l’organització han de coordinar les seves funcions per tal que la logística preparada els dies anteriors sigui un èxit.

Sortida dels autocars

Transportista

 • – Col·locació dels cartells amb els números assignats a cada autocar en un lloc visible.
 • Aparcament dels autocars en l’ordre de càrrega.
 • – Arribada amb temps suficient per encotxar i sortir a l’hora assignada.

Responsables organització

 • Control d’accés a l’autocar per què cada participant pugi a l’autocar que li correspon.
 • Donar l’ordre de sortida cap al seu destí al conductor de l’autocar.

Arribada dels autocars

Transportista

 • Controlar que l’arribada esglaonada d’autocars permeti el desencotxament de forma ràpida i segura i la maniobrabilitat dels vehicles.

Responsables organització

 • Controlar que l’espai destinat als autocars no estigui ocupat per vehicles dels corredors o dels seus acompanyants.

Caminada de Carenes 2021

Aquests consells de com organitzar el transport en un cursa de muntanya es basen en la nostra experiència acumulada de més de 10 anys realitzant el transport dels participants de La Caminada de Carenes. Cada any mobilitzem de 8 a 10 autocars per la realització de les rutes entre Tremp i El Pont de Suert, Adons i Santa Engràcia (altres anys Gurp).

La Caminada de Carenes forma part del Circuit Català de Caminades de Resistència (CCCR) i és una activitat no competitiva adscrita a l’Àrea d’Excursionisme de la FEEC, oberta a les entitats adherides a la FEEC, que està inclosa en el calendari de caminades oficials de la FEEC.

La Caminada de Carenes consisteix en una marxa entre El Pont de Suert i Tremp (50km). Es complementa amb dos caminades més de menys km de recorregut: Adons – Tremp (28km) i Santa Engràcia – Tremp (11km).

Esperem que aquest consells us serveixin d’ajuda per l’organització del transport de les vostres curses de muntanya.

Si necessiteu un transportista de confiança, contacteu-nos i ens hi posem!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Si vostè realitza comentaris, AUTOCARS PALMEROLA, S.L. l'informa que farà públic exclusivament el nom i el comentari, el correu electrònic no es farà públic.
Els camps obligatoris estan marcats amb *.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES

Responsable del tractament: AUTOCARS PALMEROLA, S.L.
Finalitat del tractament: Realitzar el comentari
Legitimació del tractament: Interès legítim i consentiment de l'interessat/da.
Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d'obligacions legals.
Destinataris: Prestadors de serveis o col·laboradors.
Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d'accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: palmerola@autocarspalmerola.com
Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.