Empresa

Autocars Palmerola és una empresa familiar de tercera generació dedicada al transport de viatgers per carretera amb seu a Tremp (Pallars Jussà)

L’equip

Equip Autocars Palmerola

L’equip el formem set conductors: l’Amadeu, l’Àlvaro R., el Xavi, l’Eduard, el Felipe, el Joan i l’Àlvaro O.; tres conductors que ens donen un cop de mà quan els necessitem: el Josep, el Fermín i el Xavier; cinc acompanyants de transport escolar: la Maribel, la Isabel, l’Àngela, la Rosa i la Susana; i jo: l’Anna.

A nivell humà som una gran empresa familiar. El compromís de l’equip amb els passatgers i clients, la implicació en fer la feina ben feta i la professionalitat de tots nosaltres són valors claus per la nostra empresa.

Empresa de 3a generació

1a generació

Monotral L-18846

El padrí, Ventura Palmerola i Betriu. Ideòleg i fundador

El negoci va ser fundat el 1960 pel meu padrí, Ventura Palmerola i Betriu, amb la compra del primer autocar, un Monotral matrícula L-18846.

El meu padrí s’havia dedicat tota la vida al transport de mercaderies. Va passar de fer de traginer de vi amb el carro i els rucs durant els anys 1920-30 a moure camions de carbó i de comestibles durant els anys 1940-80 en el seu negoci de venda majorista i minorista.

A finals dels 50, la ciutat estava en ebullició per l’arribada del campament militar a Talarn i creixia la necessitat de la mobilitat de persones en tots els àmbits. Com el gran emprenedor que era, va detectar l’oportunitat i es va llençar a la compra del primer autocar.

El 1963 el negoci es va constituir en una societat empresarial amb la incorporació de dos socis més per tal de poder créixer i donar servei a la gent del Pallars.

L’empresa començava a caminar amb la línia Tremp -Gurp, la primera ruta de transport escolar Cellers – Guàrdia de Noguera – Puigcercós – Tremp i els viatges discrecionals a Andorra, Lourdes, Barcelona i fins hi tot Madrid per veure un Madrid – Barça.

2a generació

El pare, Ventura Palmerola i Barado. Expandidor i lluitador. Autocars Palmerola

El pare, Ventura Palmerola i Barado. Expandidor i lluitador

El 1975 el meu pare, Ventura Palmerola i Barado, assumeix la gerència de l’empresa. Set anys més tard, passa a ser-ne propietari amb la compra de les participacions dels dos socis.

Ell decideix explorar i explotar les noves oportunitats de mercat que sorgeixen. Per una banda, l’augment de línies de transport escolar que es dona amb el tancament de moltes petites escoles dels pobles de la zona, per l’altra, amb l’augment de la demanda de transport des d’associacions, escoles, clubs esportius, agències de viatges, etc. que en aquells anys estaven en auge i finalment, amb els viatges arreu d’Espanya provinents de l’Academia General Básica de Suboficiales de Talarn. El camí, però, no el fa sol sinó acompanyat de la meva mare, la Pepita-Reyes Amorós i Albert que s’incorpora a la gestió del negoci.

Les fases d’expansió de qualsevol empresa són moments apassionants però alhora dificultosos a causa de l’ampliació de flota necessària en molt poc temps. L’empresa passa de tenir 3 a 8 autocars i es consolida com l’empresa de transport de viatgers del Pallars.

La continuïtat del negoci, com a la majoria d’empreses familiars, recau en l’interès de la següent generació en l’empresa. Nosaltres, el meu germà i jo, com la majoria de joves del Pallars que van a estudiar a Barcelona, en molt poques ocasions retornen al poble d’origen. Per tant, la manca, a priori, de relleu generacional marca l’evolució del negoci ens els darrers anys de gerència del meu pare on juntament amb la contracció de la demanda conseqüència de la crisi econòmica fan que sigui una fase conservadora i de replegament de l’empresa.

3a generació

Tercera generacio Autocars Palmerola
3a generació Autocars Palmerola

Jo, filla i neta, Anna Palmerola i Amorós. Renovadora i impulsora

El 2013, després de 15 anys a Barcelona primer llicenciant-me en Economia i Marketing i posteriorment treballant en una consultoria estratègica, decideixo fer un canvi de vida: deixo la feina a Barcelona i torno a Tremp per viure a un altre ritme, fer-me càrrec de l’empresa familiar i contribuir amb el meu granet de sorra a la dinamització econòmica del Pallars Jussà.

El 2014 assumeixo la gerència d’Autocars Palmerola SL amb moltes ganes i il·lusió amb l’objectiu de reafirmar-nos com el transport de viatgers del Pallars tant pels pallaresos com pels visitants. Amb aquesta fita en ment, estem immersos en una fase de renovació i impuls en tots els àmbits.

Els darrers anys, hem renovat la flota d’autocars quasi al complert amb autocars nous de diferents capacitats i un d’adaptat per a persones amb mobilitat reduïda, i seguim fent-ho; treballem per adaptar-nos al màxim possible a les necessitats dels nostres clients oferint un servei personalitzat, professional i de qualitat; estem potenciant la relació directa amb els clients a través de les noves tecnologies i les xarxes socials; busquem noves oportunitats dins del nostre mercat; i ens impliquem en la dinamització econòmica de la zona formant part del Projecte Geoparc i participant en iniciatives locals.

Per impulsar el negoci, no estic sola. Tinc un equip humà al meu costat que contribueix al bon funcionament de l’empresa i a oferir un servei professional, fiable, eficaç, de confiança i de qualitat.